Liebig14, Ungdomshuset, de fjorten gader og et brag af en musicalfest!

Politikerne i Kjøbenhavn vil tage Ungdomshuset fra brugerne. Hvorfor? Og hvad har det at gøre med Berlins besatte fristed, Liebig14? Fjorten gader i KBH NV? Det er lige godt satans...

Onsdag morgen den 2. februar stormede kamptropper det besatte fristed i Berlin, Liebig14, der har huset byens autonome grupperinger siden 1990. Rydningen af huset affødte en lang række husbesættelser og blokader i såvel Berlin som resten af verden. Også i Danmark var der protester mod rydningen af Liebig14, som er svært at se som andet end et angreb på modstanden mod det etablerede samfund. Nå, Ungdomshuset på Dortheavej var altså centrum for en solidaritetsdemonstration for Liebig14, der havde til formål at blokere fjorten gader omkring Ungdomshuset. Denne demo endte i konfrontation med politiet - som i øvrigt valgte at storme Ungdomshuset.

Efter urolighederne har Kulturborgmester i København, Pia Allerslev, bebudet et forslag om et stop for betalingen til Ungdomshuset, og dermed likvidere Ungdomshuset på Dortheavej. Hun henviser til byens mange andre aktiviteter, og det sætter virkelig mit pis i kog (Hele historien har ledt hen til dette punkt: Historiens klimaks. velkommen!). Ungdomshuset er nemlig i den grad ikke bare en eller anden institution der har til formål at aflaste karriere-stressede forældre i slips - som så mange andre tilbud. Ungdomshuset er bygget på nogle helt andre principper med en helt eminent respekt for forskelligheden og modkulturen:

1) INGEN RACISME
Racisme, i alle dens forgreninger, er bandlyst i Ungdomshuset. En god grund til, hvorfor det vil være dybt godnat at kvæle Ungdomshuset. Man kan fandeme ikke gå på gaden uden at høre, hvordan racismen forlader enhver mund som var det spyt. Og hvad er der at sige til det? Den såkaldte hverdagsracisme får konstant vind i sejlende fra borgelige partier med racistiske fanskarer (deriblandt Dansk Folkeparti i front). Med racistiske love, som f.eks. når de måler kærlighed i point, forbyder mennesker at gå med slør og lader asylbørn bløde i danske fængsler, så avler de et fremmedhad uden lige mellem almindelige mennesker på gaden.

2) INGEN VOLD
Det sker som regel når folk er fulde, at de kommer op at slås, og på det punkt er det som bekendt den fysiske overlegenhed der afgør kampen. I Ungdomshuset er det fællesskabet der hersker, og der er ikke plads til vold.

3) INGEN SEXISME
Råber du kælling er du ikke velkommen. Vi får tudet vores ører fulde af sexistisk lort overalt - i skolen, på gaden, i familien. Ungdomshuset er et seksuelt fristed, hvor man kan gøre hvad man vil med respekt for andre. Vi er lige gode os mænd og kvinder. Man kan ikke bedømme et menneskers værdi på baggrund af køn - det er simpelthen nonsens.

4) INGEN HOMOFOBI OG HETEROSEXISME
Der er nemlig ingen der skal bestemme hvem du boller eller bliver bollet af. Det er uacceptabelt, når nogle mennesker blander sig i, hvilken seksualitet man har. Der skal være plads til alle seksualiteter så længe de ikke indbefatter overgreb.

5) INGEN HÅRDE STOFFER
Hårde stoffer skaber mange sociale problemer og er ofte en sikker vej til vold. Derfor er disse ikke velkomne i Ungdomshuset.

Ovenstående er 5 gode grunde til, at Ungdomshuset skal bestå. Det vil være et enormt angreb på mangfoldigheden og forskelligheden at lade dette fristed gå til grunde. De borgelige politikere vil forhindre mennesker i at leve frit, og udfolde deres frihed under ansvar for mangfoldigheden. De kan trække stikket ud, men lyser slukker aldrig.


Selvom politikerne lægger stærkt op til at kvaje sig, så blomstrer tilværelsen for mit vedkommende. Tusind tak til de lækre mennesker der har knoklet de sidste mange måneder for at få en fantastisk musical op at stå og ikke at forglemme en lækker fest igår med holdet. Så er livet slet ikke så dårlig, hva'?

Mange kys og meget kærlighed skal I have,
Fra min sax og jeg

1 kommentar:

 1. For det første vil jeg gerne lige slå fast, at Liebig 14 ikke på den samme måde som fx Köpi, har været et særligt ståsted for den autonome bevægelse i Berlin. Det har været et mangfoldigt og kollektivt fristed i årtier nu og at bruge dets navn til, at kaste flasker og tænde barrikader på en våd fredag aften, er en skam.

  "Begivenhederne fredag aften må betegnes som værende krampetrækninger, fra de sidste brudstykker af den autonome bevægelse i København. Den bevægelse som aldrig udnyttede sin egen fremgang under rydningen af Jagtvej 69 og efterfølgende led store nedlag i dyb mangel på oplysning og idealismen bag militants som middel i kampen, senest under COP15 i december sidste år.

  At betragte den her, ikke indkaldte, "reclaim the streets"-aktion som værende nogen form for solidaritetsaktion i sig selv er en løgn og bevidner en manglende indsigt i den autonome bevægelse eller en eklatant mangel på selvkritik fra selv samme bevægelse. At indkalde til demonstration ved det nye Ungdomshus i Nordvest, over SMS godt et par timer før, og derefter regne med frit at kunne tage 14 gader med brændende barrikader, glas og molotovs bevidner en stigende desperation og en meget svag viden om egne mobiliseringsevner og talmæssighed hos den autonome bevægelse.

  Jeg er tilhænger af den militante del af revolution og har selv taget del i denne før. At bringe det nye Ungdomshus i Nordvest gennem denne slags provokationer, fører dog ingen steder hen og hvad opnåede vi reelt? Dårlig omtale og en svækkelse af vores forhold til vores nye naboer i Nordvest.

  Jeg er ked af, hvis nogen føler sig ramt over, at jeg vælger at skære "den autonome bevægelse" i København over i kam, men jeg må også, en anelse selvkritisk, erkende at der desværre ikke er meget andet tilbage af den.

  Uden nogen form for oplysning eller bredere mobilisering har vi begravet bevægelser efter Jagtvej 69 og resterne, de unge som blev mobiliseret under protesterne ved Jagtvej 69, flakker nu blindt rundt i mørke, uden visioner, uden idealismen og uden mål. Det er vold for voldens skyld, uden selvkritik og indsigt.

  Det gør mig ondt." - keharasblog.blogspot.com

  Bortset fra det er jeg enig. Dette er ikke nok grund til, at kommunen bør afbryde samarbejdet med Ungdomshuset som fungerer i bedste velgående. Ungdomshuset er og blir et nødvendigt fristed for det progressive miljø i København.

  SvarSlet